sonja van beveren

Sonja

Groeide op in een gezin met 9 kinderen in Emmen. Ze was de op een na jongste van het gezin. Leren vond ze altijd al leuk. Ze was lid van de jeugdbibliotheek en was op haar 11e, 12e klaar voor de volwassenen bibliotheek. Op foto’s uit haar jeugd heeft ze meestal een dik boek in haar hand. Engels was haar favoriete vak op school en als kind dacht ze: ik word docent Engels.

Na het behalen van haar Atheneum diploma aan de GSG in Emmen heeft ze een secretaresse opleiding gevolgd bij Schoevers in Arnhem. Waarom? Een bezoek aan de universiteit in Groningen gaf niet het goede gevoel om Engels te gaan studeren. De universiteit was te groot, het voelde te onpersoonlijk. Schoevers was praktisch en had als slogan: als je een opleiding van Schoevers hebt, kom je altijd aan het werk. En dat klopte!

Haar eerste baan was secretaresse bij ID Engineering in Emmen, bij een vader van een oud-klasgenoot van de lagere school. Werken bij een klein bedrijf, werken met mensen die ze al een beetje kende, voelde goed. Na een aantal jaren had ze het wel gezien en ging ze aan de slag als secretaresse bij een veel groter bedrijf: Ericsson in Emmen en vervolgens als secretaresse bij AAF International in Emmen. Bij dat laatste bedrijf kwam ze in aanraking met het vakgebied Personeel & Organisatie. De directeur was verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en vertrouwde dit al snel aan Sonja toe.

Op een dag stond er een advertentie in de krant: personeelsadviseur bij Univé in Assen. De eerste zin van haar sollicitatiebrief was: ‘Ik zie mijn droombaan in de krant staan.’ Twee weken later was ze aangenomen en ging ze écht stappen maken in haar loopbaan. Zes jaar personeelsadviseur en zesenhalf jaar afdelingshoofd bij Univé op twee verschillende afdelingen. Univé is het bedrijf waar ze het meest heeft geleerd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei. Ze kreeg veel kansen om opleidingen en trainingen te volgen, zoals een Hbo-opleiding Personeel & Arbeid in Groningen, Bedrijfskunde bij het IBO in Zeist en interne trainingen op het gebied van samenwerking en communicatie. Tijdens deze laatste trainingen kwam ze in aanraking met NLP (neuro linguïstisch programmeren) en dat was zo aansprekend dat ze besloot de NLP practitioner en de NLP master opleiding op eigen initiatief te volgen. Een reorganisatie bij Univé gaf haar een duwtje om de gouden kooi te verlaten om te gaan doen wat ze het allerleukste vond: bezig zijn met leren en jezelf blijven ontwikkelen. Ze maakte de overstap naar een trainingsbureau in Groningen. Jammer genoeg zakte de vraag naar trainingen in waardoor ze opnieuw een andere baan moest zoeken.

Die baan vond ze al snel, namelijk HR manager bij de bloedbank Sanquin in Groningen. De perfecte baan op dat moment: leidinggevende zijn, lid zijn van het Management Team en bezig kunnen zijn op het vakgebied Personeel & Arbeid. Bij Sanquin kwam ze voor het eerst in aanraking met interim-managers en dat leek haar ook wel wat. Zelf je eigen baas zijn en regelmatig bij andere bedrijven binnenkijken en resultaten halen met teams en medewerkers. Na tweeënhalf jaar nam ze het besluit om voor zichzelf te beginnen en nam ze ontslag. Dat was de beste beslissing uit haar leven op dat moment. Ze heeft de eerste vijf jaar met veel plezier als interim-manager gewerkt en daarna de keus gemaakt om te doen wat ze het allerleukste vindt: anderen helpen met leren en groeien. Haar favoriete klanten zijn leidinggevenden omdat ze hen het meeste kan leren vanuit eigen ervaring en vanuit haar eigen leerproces. En omdat ze hiermee het meest van toegevoegde waarde kan zijn: door leidinggevenden te helpen effectiever en succesvoller te zijn, helpt ze indirect de teamleden met hun ontwikkeling én oefent ze indirect een positieve invloed uit op de prestaties van de organisatie als geheel.

Sonja haar passie is: blijven leren, zichzelf blijven uitdagen, zichzelf blijven ontwikkelen en groeien. De beste manier om hier invulling aan te geven is leidinggevenden te helpen met hun ontwikkeling en groei op een gedreven, resultaatgerichte manier.

Beginnen met leidinggeven doe je zo!