spiegels-2x

Een inspirerend vingertje

‘Beginnen met het einde voor ogen’ is de tweede eigenschap van effectief leiderschap volgens Stephen Covey. Wanneer ik er goed over nadenk inspireert dit me niet. Het klinkt te zwaar, het is net zoiets als ‘bezint eer ge begint.’ Word ik hier vrolijk van, kom ik in beweging? Nee, want beginnen met het einde voor ogen is me voorstellen dat ik bij mijn graf sta om te bedenken wat ik voor die tijd in ieder geval wil doen. Alleen, als ik hier over na ga denken word ik er triest van, wat heeft het allemaal nog voor zin. Voor mij werkt het beter om de tekst van het liedje van Acda en de Munnik te gebruiken: ‘het regent zonnestralen.’ Stel je voor dat jij je eigen overlijdensadvertentie leest en je leeft! Het is een vergissing! Je staat op een kruispunt! Ga je verder zoals je het altijd gedaan hebt óf ga je het heel anders doen. Dit beeld  spreekt mij aan, omdat het ruimte geeft, er is nog tijd en gelegenheid om andere dingen te doen, om dingen anders te doen.

Wat voor beeld komt er bij je op als jij beschrijft wat je écht wilt? Laatst had ik een geweldig gesprek met iemand die in een sabbatical zit en nog geen aandrang voelt om op het werkvlak in beweging te komen. Er is nog niet iets wat hij op dit moment wil vanuit zijn hart. De pauzeknop staat  ingedrukt en dat voelt op dit moment prima. Wat is er nodig om hartgrondig de play knop in te drukken?

Het is eenvoudig jezelf voor de gek te houden door een druk bezet leven te leiden. Keihard te werken, vergeten stil te staan, om je heen te kijken en je af te vragen: is dit wat ik werkelijk wil?

Door te beginnen met het einde voor ogen gebruik jij je voorstellingsvermogen om dat te gaan doen wat je belangrijk vindt. Wat mij altijd helpt is het beantwoorden van vragen, gewoon te beginnen met schrijven en zien wat er uitkomt. Niet teveel nadenken, pen op papier, of vingers op het toetsenbord en schrijven maar.

In mijn persoonlijk statuut van een jaar of zeven geleden staat het volgende:

Wie ben ik? Ik ben mezelf. Spontaan en bedachtzaam. Betrokken en vrij. Direct en observerend. Alert en loslatend.
Wat is voor mij belangrijk en waarom is dat zo? Ontwikkeling en groei: omdat ik het belangrijk vind dat er beweging is. Wanneer het stroomt in de richting waar ik naar toe wil ben ik tevreden.Voldoening: omdat ik het belangrijk vind iets te doen wat tastbaar en merkbaar is, waar anderen iets aan hebben om ook in beweging te komen.

Betrokkenheid: omdat ik het belangrijk vind samen met anderen bezig te zijn, met elkaar van gedachten te wisselen, van elkaar te leren.

Vertrouwen: omdat ik het belangrijk vind te kunnen zijn wie ik ben en om die reden gewaardeerd te worden.

Wat doe ik? Ik doe wat nodig is op het moment dat het nodig is. Ik geef mijn mening gevraagd en ongevraagd, wanneer ik vind dat het goed is om de zaak ook van een andere kant te bekijken. Ik stel vragen en één van de belangrijkste is: Wat wil je ermee bereiken?
Inspirerende vingertjes Als we ons gisteren zorgen maakten over morgen en morgen spijt hebben over gisteren, dan zullen we vandaag eens flink gaan genieten.Verwarring is een doorgang naar een nieuwe werkelijkheid.

In de kracht van de stilte, kun je jezelf niet voor de gek houden.

Wanneer je doet waar je plezier in hebt en dat vind je in je werk, dan hoef je geen dag te werken.

Tijd stroomt, geluk zit in het ogenblik.

Je wordt het meest geraakt door wat je het vaakst gemist hebt.

Geen bus, geen boot of snelle trein, brengt ons dichter bij wie we werkelijk zijn. Want wie zichzelf zoekt op de vlucht, zal pas dan zijn opgelucht wanneer hij eindelijk stil kan staan.

Wat je ook denkt of droomt, begin ermee! In durf zit energie, macht en magie!

Ik hoor en vergeet, ik zie en herinner, ik doe en begrijp.

In één zin! Ik wil van betekenis zijn voor mensen door vooruit te denken, mee te denken, vragen te stellen en te doen.

 

Hoe ziet jouw persoonlijk statuut, jouw kompas eruit?

Wil je geinspireerd worden door het boek van Stephen Covey?

Bestel het boek

 

Laat wat van je horen

*

*
= 4 + 6